Aspergers syndrom · Autisme

Lad os være positive!

Lige nu burde jeg klappe mig selv på skulderen og fejre en personlig succes. Jeg burde slet ikke sidde her og blogge om mine sorte tanker. For jeg har noget at fejre. Jeg kan være stolt af mig selv og min indsats.

Men jeg er, hvor mærkelig den end kan lyde, alligevel trist til mode. For jeg tænker på mit barns fremtid. Og den ser alt andet end lys ud. Jo, mit barn går i en dagbehandlingsskole, og det går virkelig godt der. Og jo, selvom han fagligt er gevaldig bag ud pga. flere år uden reel skolegang, så klarer han sig fint – i de fleste af de fag – han formår at deltage i. Jeg skriver “formår”. For han har ikke den fulde fagrække, som en enhver anden (neuro)typisk elev i 7. klasse har. Han er fritaget for tysk og fysik. Han er fritaget for karaktergivning. Han er fritaget for prøver. Han er fritaget, fordi man vurderer, at han ikke kan magte mere end det han allerede har på skemaet. Han er fritaget, fordi det ikke giver mening at udsætte ham for det pres det vil være at give ham karakterer. Og prøver – glem det. Det vil være kilden til et psykisk sammenbrud.

Hvorfor sidder jeg her og blogger om mine sorte tanker, når jeg burde fejre en personlig succes? Fordi jeg er bekymret for mit barns fremtid. Jo, meget kan ændre sig i løbet af de næste par år. Det kan være, at han bliver i stand til at følge flere fag – men hvis han skal undervises i fx tysk og fysik, så skal han transporteres hen til en anden – almen – folkeskole, hvor han skal deltage i undervisning sammen med op til 27 andre elever. Lige nu går han i et solisttilbud, hvilket vil sige, at han bliver undervist for sig selv. Lyder det realistisk, at han kan rumme at sidde i et lokale med op til 27 andre elever? Næppe. Så der er fag han må undvære. Og der vil være fag, som han nok aldrig kommer til at få. Gør det noget? Både og. Jeg ville være ligeglad, hvis jeg vidste, at det ikke betød noget. Men det gør det jo. Når jeg forsøger at fortælle det professionelle netværk om mine bekymringer, så får jeg tudet ørerne fulde med, at ja, det kan da godt være, at han ikke bliver undervist i alle fag, og ja, det kan godt være, at han ikke kommer til at få folkeskolens afgangseksamen i fx dansk, matematik og engelsk. Men så er det jo STU (Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse). Og??? Skulle det være en trøst?

Jeg ved godt, at mit barn ikke kan tåle pres, og det giver ingen mening at udsætte ham for stressorer, der blot vil betyde, at han bryder sammen, og at vi må starte forfra. Igen.

Han halter i den grad bagefter alle andre – neurotypiske – elever. Og jeg spørger mig selv, om han nogensinde får indhentet det han mangler. Det gør han måske ikke. Og er det vigtigt?

Mit barn fortæller med jævne mellemrum, at han godt kunne tænke sig at blive politibetjent (eller politiassistent). Jeg undersøgte så, om det var en uddannelse han kunne søge ind i. Og nej, det kan man ikke, når man har en autismespektrumsforstyrrelse. Så det fortalte jeg ham. Så fik jeg – af det professionelle netværk – at vide, at det burde jeg ikke have sagt. At jeg skulle fokusere på, hvad han kunne søge i stedet for, og at jeg ikke skulle ødelægge hans drømme og håb. Okay, så jeg skal altså lyve overfor mit barn? Jeg ønsker ikke at tage hans drømme fra ham. Men jeg vil bare gerne forholde mig til fakta. Så det ikke kom som en stor overraskelse for ham, hvis han søgte ind og fik et afslag – pga. hans diagnose.

Jeg ved godt, at det professionelle netværk mener det godt. De vil gerne se muligheder i stedet for begrænsninger. De ser udfordringer i stedet for problemer. Men vi taler bare ikke samme sprog – det professionelle netværk og jeg. For hvor meget jeg end gerne vil, så ser jeg flere begrænsninger og problemer end muligheder og udfordringer.

Og nu vil jeg slutte dette pessimistiske indlæg og gøre klar til at tage til en koncert. Jeg har brug for at lægge de sorte tanker på hylden. Bare for nogle timer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.