Ansvar · Økonomi · Børnefaglig undersøgelse · Folkeskolen · Fravær · Inklusion · Politik · Psykiatri · Regeringens ghettoudspil

Regeringen vil straffe skolefravær

Med regeringens ghettoudspil er der lagt op til, at skolefravær skal straffes – hårdt. Forældre, der ikke sørger for, at deres børn møder op i folkeskolen og deltager i undervisningen, skal straffes økonomisk ved, at der bliver trukket i børnechecken (børne- og ungeydelsen).

Hvis et barn i folkeskolen har mere end 15 % fravær i kvartalet uden gyldig grund, så bortfalder børne-og ungeydelsen i et kvartal.

Hvis et barn i folkeskolen udebliver fra test og afsluttende prøver uden gyldig grund, bortfalder børne- og ungeydelsen i det førstkommende kvartal.

I dag har kommunerne mulighed for at udstede forældrepålæg, som kan indeholde en eller flere handlepligter, som forældrene skal følge. For at kommunerne kan udstede et forældrepålæg er det i dag et krav, at der laves en børnefaglig undersøgelse. Regeringen foreslår, at kravet om en børnefaglig undersøgelse skrottes, så det bliver enklere for kommunerne at udstede forældrepålæg.

Jeg er bekymret for regeringens udspil om forældreansvar og forenkelingen af kravet om udstedelse af forældrepålæg.

Jeg er helt enig med regeringen i, at det er forældres ansvar at sørge for, at deres børn kommer i skole og deltager i undervisningen. Men jeg er bange for, at udspillet vil ramme skævt og føre til mange forældrepålæg til forældre, der er ansvarlige og som gør deres bedste for at samarbejde med både skole og kommune om deres børns skolegang.

Hvis fraværet skyldes mobning eller fejlslagen inklusion, så er det ikke rimeligt, at man vil straffe forældrene økonomisk. Man løser ikke problemerne med skolevægring ved at skære i børnechecken. Man skaber blot nogle nye.

Det er muligt, at regeringen vil forenkle kommunernes anvendelse af forældrepålægget ved at bortfalde kravet en børnefaglig undersøgelse. Men jeg frygter, at det vil forringe forældrenes retssikkerhed.

Regeringen mener, at fravær på 15 % er langt over det acceptable niveau. Det er svært at være uenig med regeringen, men regeringen kommer ikke med nogle bud på, hvorfor nogle børn har fravær på 15 % og derover. At der er børn, der lider af skoleangst eller “skolevægring” enten pga. mobning eller fejlslagen inklusion eller måske begge dele. At skolefraværet fx også kan skyldes forhold, der skyldes skolelederens selvstændige kompetencer, som i praksis betyder, at forældre ikke kan klage over skolelederens konkrete beslutninger om elever.

Familielæger, PPR´er og børne-og ungdomspsykiatrien kommer på overarbejde, hvis regeringens udspil bliver en realitet. Jeg forudser et boom af henvendelser om lægeerklæringer til børn, der ikke magter den danske folkeskole, men som forældre fremover må tvinge i skole for ikke at blive trukket i børnechecken. Og de psykiatriske skadestuer vil sikkert også opleve en stigning af henvendelser af forældre med desperate børn, der er på sammenbruddets rand som følge af kravet om skolegang  med max. 15 % fravær – uanset om skoletilbuddet matcher barnet eller ej.

Så inden regeringen vælger at skære alle over en kam, kunne den overveje om økonomiske sanktioner er vejen frem, hvis den virkelig ønsker at ændre noget for de familier, der i forvejen er hårdt ramt.

Læs mere her om regeringens udspil om styrket forældreansvar  gennem mulighed for bortfald af børnecheck og enklere forældre pålæg

Reklamer

2 thoughts on “Regeringen vil straffe skolefravær

 1. Kære Den stille pige

  Må jeg dele dit indlæg til debatten på facebook i Grupperne for ordblinde ? Du rammer spot on

  MVH Rikke Madsen

  Den 1. marts 2018 kl. 19.01.07 +01.00, skrev Den stille pige og Juniors verden – Asperger i to generationer : > Den stille pige posted: “Med regeringens ghettoudspil er der lagt op til, at skolefravær skal straffes – hårdt. Forældre, der ikke sørger for, at deres børn møder op i folkeskolen og deltager i undervisningen, skal straffes økonomisk ved, at der bliver trukket i børnechecken (bør” >

  Like

  1. Kære Rikke,

   Ja, det må du. Mange tak for hjælpen med at få delt mit budskab. Jeg er glad for, at mit indlæg er spot on. Så del endelig mine indlæg, når jeg skriver noget, der kunne være af interesse uden for blogverden.
   De bedste hilsner

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.