Arbejde · Handicap · Jobcenter · Jobkonsulent · Psykisk sygdom · Virksomhedspraktik

Virksomheder vil ikke have medarbejdere med handicap

For nylig fandt jeg en ledig stilling som kontorassistent i en større virksomhed, som jeg syntes lød interessant, og herefter sendte min jobkonsulent en uopfordret ansøgning til virksomheden.

Som jeg havde forventet, var virksomheden ikke interesseret. Det, de søgte, var en “omstillingsparat blæksprutte”. Og det var jeg jo ikke. Så de kunne desværre hverken tilbyde mig ansættelse eller praktik; det sidste fordi de var i gang med en “omorganisering.”

Ja, hvis ikke det er en organisationsændring, så er det persondataforordningen GDPR eller personfølsomme oplysninger i jobbet, der bremser mine muligheder for at komme i praktik. Hvad nytter det, at jeg i tidligere job både har været sikkerhedsgodkendt og arbejdet med personfølsomme data? Det burde tale til min fordel. Men i stedet henholder virksomhederne sig til, at man ikke overlader den slags (fortrolige dokumenter og personfølsomme data) til en praktikant. Så får jeg jo aldrig mulighed for at arbejde indenfor mit fag, hvis ikke virksomhederne får styr på deres tro- og loveerklæringer og fortrolighedserklæringer, som jeg gerne underskriver for at få lov til at arbejde med det jeg kan.

Udover det rent tekniske med erklæringer, der skal sikre, at jeg overholder min tavshedspligt etc., så er der mine skånebehov. Der er bare ingen virksomheder, der er gearet til at have en medarbejder, der bliver udfordret af støj og det sociale miljø på arbejdspladsen. Men hvad så med en hjemmearbejdsplads? Det ville være ideelt for mig. Men desværre viser undersøgelser, at selvom ledere gerne vil have, at flere medarbejdere skal arbejde hjemmefra, så gælder det dog ikke for medarbejdere med fysiske handicap og slet ikke medarbejdere med psykiske handicap.

Jeg har svært ved at bevare håbet om, at det vil lykkes min jobkonsulent at finde mig en praktikplads – og gerne en arbejdsplads, der vil ansætte mig bagefter. Mennesker med handicap – og især psykiske handicap – er uønskede på de fleste arbejdspladser. 

Kilde:

Berlingske 8/7 2020:  Ledere ser mere positivt på hjemmearbejde efter corona – medmindre medarbejderen er handicappet: “Det er så ærgerligt”

 

2 kommentarer til “Virksomheder vil ikke have medarbejdere med handicap

 1. Er der ikke nogen offentlige arbejdspladser, der kunne være en mulighed?
  Et bibliotek, f. eks. ?
  Jeg kender en pige der har det lidt svært med det sociale (hun har ADD), og hun har haft et flexjob på det lokale bibliotek i et par år nu, efter et ressourceforløb, og er glad for det.
  Det er generelt lidt overset, at vi lever i en kultur hvor der stilles store krav til sociale evner, også selv om det ikke har så meget at gøre med selve arbejdsfunktionen.
  Man skal være sådan lidt frisk og gang-i-den agtig (på en meget voksen-reguleret måde .. 😉 ) ellers ligger kollegerne lidt skævt til een, og det forstyrrer flow’et …
  Men jeg mener også der findes arbejdspladser der specielt henvender sig til folk med Autisme spektrum forstyrrelser … men det er måske især inden for IT-sektoren ..
  Held og lykke med din videre job-søgning …

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.