Coronavirus · COVID-19

Kan du holde masken?

Nu gik det lige så godt. Og så er coronaen på fremmarch igen. Skulle vi ikke se at blive enige om, at det der med fysisk afstand (nogle kalder det social distancing) er et supervåben mod COVID-19?

Fysisk afstand i køen, i bussen, i toget, når vi mødes i kantinen, på jobbet, når vi tager på café, restaurant, værtshus, og hvor vi mennesker nu ellers begiver os hen i løbet af dagen, aftenen og natten. Hold afstand. Til alle. Du ved ikke om ham eller hende foran dig eller bag dig eller ved din side er i risiko for et slemt forløb, hvis han eller hun bliver smittet med COVID-19. Du kan ikke nødvendigvis se om en person er i risikogruppe. Men du kan faktisk godt tage hensyn til ALLE du møder. Også alle dem du ikke kender.

Og husk lige at vaske hænder og spritte af, hver gang du er ude af din egen komfortzone. Låner du en kuglepen til en kollega eller en studiekammerat, så sprit den af både før og efter. Når du åbner en dør på jobbet; sprit dine hænder af bagefter. Når du åbner en skuffe i fælleskøkkenet; sprit af. Du kan godt. Men… gider du? Det bliver så fandens mange gange i løbet af en dag, at der skal sprittes af. Ja, hvis man gider. Og hvis man er et ansvarligt menneske. Du kan godt. Du gider nok bare ikke. Og det er derfor tallene – smittetrykket eller kontakttallet stiger. Antallet af indlagte på hospitalerne stiger også. 

Tager du der med ansigtsmaske/mundbind og ansigtvisir i den kollektive trafik alvorligt? Eller snyder du, når du tror, at ingen ser dig? Sidder du med bindet nede om hagen eller oppe i panden, når du tror, at ingen ser dig? Men hey – vi er nogle, der ser dig. Vi ser, at du ikke tager det her coronafis alvorligt. Du er ligeglad. Du gider ikke det her maskefis. Jo, du har en maske på så længe du tror, at du bliver iagttaget i bussen/toget. Du skynder dig at få den placeret over mund og næse, når kontrolløren kommer forbi, og så snart kontrolløren er væk, så er det ned med masken igen. Ha ha, der snød du nok kontrolløren, hvad? Aj, mand, du er fandeme snu. Ved du hvad? Den eneste du snyder er dig selv og alle de andre du deler bus og tog med. Og det er faktisk ret mange. Myldretid eller ej. Du snyder, og det kan du altså ikke være bekendt. For det har konsekvenser. Det er derfor der hele tiden er smitteudbrud rundt omkring. Smitteudbrud som betyder, at skoleelever og lærere sendes hjem, arbejdspladser lukker deres produktion ned og sender deres ansatte hjem, plejehjem og bosteder lukker for besøgende osv. Når du vælger ikke at tage corona alvorligt, har det konsekvenser. Måske ikke for dig. Men for andre.  Det handler om at se det hele i et større perspektiv. Nej, det har måske ikke konsekvenser for dig personligt. Men for samfundet… jo, der har det konsekvenser. Butikker og virksomheder mister omsætning på grund af restriktioner. Nogle mister deres job. Andre går glip af uddannelse og læring. Nogle må undvære besøg. Alt sammen fordi du ikke tager det her alvorligt. 

Er du en af de festglade danskere, der ikke kan få nok af store forsamlinger med masser af høj musik og alkoholprocenter? Jo højere musikken er, jo højere må du og de øvrige gæster råbe for at høre hinanden. Corona elsker fester. Og jo mere alkohol, der ryger indenbords, jo dårligere bliver fornuften og så ryger både afstand og hygiejne overbord, mens promillen bliver højere. Corona lever af, at der er mennesker, der er ligeglade. Og som du kan se af det aktuelle smittetryk, så er der ret mange mennesker, der er ligeglade. Ligeglad? Hvem? Mig? Okay, altså… det her coronafis er slet ikke så farligt, tænker du nok. Det må være sådan du tænker. Du skal sgu nok klare dig, hvis du overhovedet bliver ramt. Men så er der din gamle bedstemor med KOL eller din kollega med overvægt og diabetes eller din kusine med nedsat immunforsvar. De klarer måske ikke sådan en omgang corona.

Du behøver ikke at gøre det her for dig selv. Du skal nok klare dig. Det er jo det, du tror. Det er derfor du gør, som du gør. Men kunne du tænke dig at gøre noget for andre end dig selv? Kunne du tænke dig at tage det her coronafis alvorligt? Så følg de restriktioner, anbefalinger og krav der er. Verden handler ikke kun om dig. Du og jeg er begge en del af den. Vi ser ganske forskelligt på det her med corona. Du er den afslappede type, eller måske tror du ikke rigtigt på, at der her corona er rigtigt; og jeg er hende den alvorlige. Ja, du kan måske ligefrem kalde mig hysterisk. Det er okay. Men… hvis vi skal have kontrol med corona, bliver vi nødt til at samarbejde. For det forsvinder ikke uden, at vi alle gør en indsats. Så få nu den maske på og hold afstand og sprit af. Lad os vise corona, hvem det er, der bestemmer. Så behold din maske på under hele turen. Tak. 

3 kommentarer til “Kan du holde masken?

 1. Jeg tror, vi skal prøve at tage det roligt.
  Smittetallene vil stige, og jeg tror de vil stige mere.
  Måske blive større end i Marts.
  Men meget af smittestigningen skyldes at der testes voldsomt meget mere, i Marts var det kun de alvorligt syge der blev testet, nu testes alle – det gr en enorm forskel.
  Jeg må indrømme, jeg har en lidt anden vinkel på det end du har .. jeg har fra starten været lettere restriktionsskeptisk, og det er g-o-d-t nok ikke nemt som tingene er nu, når man i øvrigt er et besindigt menneske (hverken højreekstremist, konspirationsteoretiker eller uden samfundssind)

  Mennesker er mennesker.
  Og ja, vi skal lytte til retningslinjerne.
  Men når man færdes meget ude omkring, som jeg gør – både i forbindelse af arbejdet og privat – ja, så erkender man, at man KAN!! ikke følge retningslinierne til punkt og prikke – man tager bestik af situationen, og gør det så godt man kan.

  Jeg synes også det er den situation myndighederne lidt er fanget i.
  Man kan ikke rigtig komme ned fra den meget stramme tolkning af restriktionerne, man insisterede på i starten, og tilpasse den til den virkelige verden når samfundet skal fungere igen.

  Jeg mener det er rigtig, rigtig vigtigt at vi undgår at finde syndebukke og at pege fingre ad hinanden – der er en del, der bliver bange, fordi smittetallet stiger – og bange mennesker kan blive aggressive.
  Jeg oplevede det ikke så meget i den første bølge – undtagen “#staythefuckhome”-erne som faktisk fik det til at løbe iskoldt ned ad ryggen på mig – og gjorde mig temmelig vred på Mette F …
  Men jeg synes det er dukket op igen, og nu på en meget mere direkte måde, hvor folk råber ad hinanden på gaden og i supermarkeder …
  Det er ikke!!! en atmosfære jeg bryder mig om at færdes i, og jeg kan godt frygte at det bliver betydelig værre fordi smittetallene stiger.

  Mundbind er et godt eksempel – jeg skal leve med dem i ret vid udstrækning i et par måneder, fordi jeg pendler, og fordi jeg af sikkerhedsgrunde vil vælge at bruge dem i forbindelse med mit arbejde en del af tiden.
  Men de er møg hamrende ubehagelige, især der kirugiske (stofmundbind er knap så slemme)
  Og så sender de nogle signaler, der for mig er ret uhyggelige …
  Jeg overholder og respekterer selvfølgelig reglerne – men mundbind er een af de ting der bør sættes aktivt spørgsmål ved, så snart situationen letter.

  Nå, det blev et lidt længere svar …
  Jeg respekterer anbefalingerne, men vi skal også kunne leve …
  Verden er også andet end Corona …

  Like

  1. Tak for svaret. Jeg tror, at vi skal prøve at tage det her alvorligt.

   Smittetallene stiger. Verden ER påvirket af corona.

   Lige nu er der beboere på bosteder og plejehjem, der bliver underlagt besøgsrestriktioner, fordi der er alt for mange, der ikke tager det her corona alvorligt.

   I Israel lukker man landet ned. Igen. Mon ikke flere lande vil gøre det samme?

   Man burde lukke nattelivet ned, fordi det er en del af problemet. Men vi har vel ikke råd til flere hjælpepakker til trængte barer, restauranter og caféer.

   Skal vi undlade at pege fingre og gøre folk til syndebukke, når de er årsag til smittestigningen og hvad alt med deraf følger… Fyringer, aflysninger af behandlinger og operationer, besøgsrestriktioner, you name it…

   Der er mange, der er blevet ligeglade. Og jeg synes det er okay, at man gør opmærksom på det. Og de vidtrækkende konsekvenser denne ligegyldighed medfører. Det går ud over en masse, men sjovt nok er det måske ikke lige dem, der er ligeglade, der bliver hårdest ramt. Det er den psykisk syge eller den fysisk handicappede på bostedet eller den demente borger på plejehjemmet, der må undvære den sociale kontakt til pårørende, fordi en masse mennesker ikke vil påtage et ansvar og vise samfundssind. Det kan man da ikke være bekendt. De svage skal da ikke blive ved med at betale prisen for festaberne og ignoranterne.

   Jeg var heller ikke tilhænger af #staythefuckhome retorikken. Den var lige lovlig hård og konfronterende. Men med de smittetal vi ser nu, så synes jeg, at vi har brug for, at myndighederne råber op og får sat en stopper for den ligegyldighed mange borgere udviser. Hvis man rammer borgerne på pengepungen, så vil det have en adfærdsregulerende effekt. Så større bøder for overtrædelser af forsamlingsforbuddet kunne være en del af løsningen på problemet.

   Ja, mundbind er ikke særligt rare og bekvemme at have på i længere tid. Heldigvis er der er andet alternativ: Ansigtsvisir. Det er dyrere, men kan dog genbruges og kan rengøres med sprit.

   Så længe der er corona, er vi nødt til at leve med en større ansvarlighed over for vores næste. Verden drejer sig om andre end lige os selv. Det glemmer mange.

   Like

 2. Jeg tager bestemt situationen alvorlig, jeg er bare ikke enig med dig i, at det er den almindelige ‘slækken på reglerne’ der er årsag til ret meget af smittespredningen.
  Det er såre menneskeligt, og det véd sundhedsmyndighederne også – og som sagt, så er der også praktiske grænser for hvor meget vi kan overholde retningslinierne, når vi f. eks. er på arbejde.

  Men jeg er enig med dig i, at nattelivet er et problem.
  Jeg synes det er meget fornuftigt, at de har begrænset åbningstiderne for barer og restauranter i hovedstadsområdet til kl. 22, men uden at lukke det helt ned.
  Det er ikke holdbart helt at forhindre unge i at feste – man må finde en balance, som med så meget andet her i livet.

  Jeg synes, man savner en diskussion om proportioner – her i landet, og internationalt.
  Som du selv nævner flere steder, så har nedlukningerne haft rigtig store konsekvenser for mange svage – det var slemt for psykisk skrøbelige.
  Og det bliver ikke bedre, når regningen for nedlukningerne skal betales.

  Der er for mig noget dybt chokerende i, at de der er – selv sagligt – kritiske, overhovedet ikke kan komme til orde …
  Jeg læste en artikel af Rasmus Nøhr (sangeren) som jeg synes beskriver det rigtig godt .. bedre end jeg kan gøre det … læs den hvis du har tid og lyst …

  https://ugeavisen.dk/kbhliv/artikel/rasmus-n%c3%b8hr-om-corona-skr%c3%a6mmekampagne-hvis-du-lufter-den-mindste-tvivl-s%c3%a5-er-du-i-fare-for-at-komme-i-den-kasse-der-hedder-konspirationsteoretiker-og-s%c3%b8lvpapirshat?fbclid=IwAR3Hovd3yidgw-0oo2NxJwx2sZL6jaByB29upvLMZOy8tKJ8tw-AaXf-Als

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.