Arbejde · Coronavirus · COVID-19

Fester du stadig som før corona? Så tænk på ham eller hende, der ikke kommer til at feste foreløbig

Corona… åh, hvem fanden orker at høre mere om den virus? Har vi ikke snart fået nok af smittetal, smittetryk, kontakttal, hjemmearbejde, restriktioner, mundbind og hjælpepakker? Kan vi for helvede ikke bare få vores gamle liv tilbage?

Desværre du… det har har lange udsigter. Smittetallene går op. Flere bliver indlagte på hospitalerne. Jo jo, hospitalerne kan sagtens følge med. Der er ingen fare på færde der. Foreløbig. Hvis du eller jeg skulle blive alvorligt ramt af COVID-19, så bliver der en plads til os i en hospitalsseng, og får vi behov for hjælp til vejrtrækningen, så er der også en respirator, der nok skal gøre arbejdet for os i lige så mange uger, der tager at komme ud på den anden side. Vi har jo ca. 1000 styk på landsplan. Vidste du forresten at for hver dag man ligger i en hospitalsseng, så tager det 1 uge at nå samme funktionsniveau som før man blev syg. Så lad os antage, at du er en af de heldige, der kun har behov for at være i respirator i fem dage. Så tager det fem uger før du med træning og genoptræning har genvundet dit gamle funktionsniveau. Tænk så hvis du er en af dem, der må ligge koblet til en respirator i fire uger… Så skal du bruge 30 uger – over et halvt år – på at træne dig op til dit gamle funktionsniveau. Og i al den tid kan du næppe passe et arbejde. Du vil sandsynligvis være sygemeldt. I bedste fald deltidssygemeldt.

Så… selvfølgelig kan vi få vores gamle liv tilbage. Hvis vi er ligeglade med alle andre end os selv. Hvis vi kun tænker: “Hvis jeg nu får den her corona i en slem udgave, så sørger systemet for at jeg kommer igennem det.”

Skide være med alle de andre, der også kan få behov for en hospitalsseng og en respirator fx efter en trafikulykke eller meningitis… come on… Corona har første prioritet her! Det er det vi ser. Corona trumfer ALT.

Tusinder af borgere har fået aflyst eller udsat deres operationer eller behandlinger på ubestemt tid på grund af andres ligegyldighed. De dør ikke af at vente, men de må til gengæld døje med gener, smerter, ubehag og nedsat livskvalitet. For nogle betyder det en sygemelding. Måske en langtidssygemelding.

Tusinder af mennesker må undvære besøg, fordi deres plejehjem eller bosted har lukket for besøgende. For mange betyder det ufrivillig isolation fra nære kontakter og ensomhed og nedsat livskvalitet.

Tusinde af mennesker har mistet deres job. For nogle betyder det, at de ikke har råd til alle deres faste udgifter. Måske bliver de nødt til at flytte eller sælge bilen.

Så er der sådan nogle som mig, der har mistet en praktikplads. Jeg aner ikke, hvornår jeg kommer tilbage. Regeringen anbefaler, at alle, der kan arbejde hjemmefra, gør det. Det efterlader sådan nogle som mig i et tomrum. Mit praktikforløb kan kun gennemføres ved, at jeg møder personligt op. Men arbejdspladsen har lukket ned, og de ansatte arbejder hjemmefra. Jeg kan håbe, at de vender tilbage efter den 4. oktober, men jeg tvivler på det.

Hvis der er noget godt at fortælle om corona, må det være, at man S-A-G-T-E-N-S kan overleve, selvom man bliver smittet. Hospitalerne har nogle midler, der kan tage toppen af dødeligheden. Og det er den historie, der nu fortælles om i medierne. Jo, nok har vi mange smittede, og sørme om ikke også en del af de unge udødelige bliver indlagt på hospitalerne; men… bare rolig… der er remdesivir og dexamethason til de hårdest ramte. Så COVID-19 behøver ikke at være en dødsdom. Heldigvis. Så lad os feste lidt mere og komme hinanden ved.

Måske skulle vi også have i baghovedet, at ja, det kan godt være, at man sagtens kan overleve COVID-19. Måske får man kun et let forløb, hvor indlæggelse ikke er nødvendig. Men så er der senfølger som træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine, smags-og lugteforstyrrelser og meget andet “godt”… som ikke bare forsvinder… Det er gener, der medfører sygefravær, langtidssygefravær og måske en fyreseddel, og at man ender som ledig.

Hvis vi kan tænke lidt mere over de langsigtede konsekvenser, så kan det være, at vi kan tage det her coronafis lidt mere alvorligt. Det kan godt være, at du kan feste videre som om corona ikke fandtes, men ham eller hende, der bliver (alvorligt) ramt af corona enten direkte eller indirekte, kommer ikke til at feste foreløbig. Det gør deres nære pårørende heller ikke.

En kommentar til “Fester du stadig som før corona? Så tænk på ham eller hende, der ikke kommer til at feste foreløbig

 1. Jeg er meget ked af at høre at du har mistet din praktik.
  Jeg står selv lidt med ”håret i postkassen” men på en anden måde.
  Jeg er lidt ‘oppe i årene’ men skal torsdag i næste uge starte undervisning af et temmelig stort hold unge, et større og meget intenst forløb over to måneder.
  Dét er noget “Corona-farligt” og det er jeg bestemt opmærksom på.
  Det er derfor jeg – som tidligere skrevet – manøvrerer meget i ‘grænselandet’ i forhold til Corona-regler, og véd hvor kompliceret det er.
  Og derfor stejler jeg lidt, når folk bliver for ‘frikantede’ . 😉

  Jeg er bestemt ikke “Corona-fornægter”
  For mig, kan man sagtens respektere og så vidt muligt overholde retningslinier og restriktioner, og samtidig være skeptisk over for nogle af dem.
  Vi kan risikere at komme til at leve med det her i meget lang tid fremover.
  Det særlige ved Covid-19 er at det ikke er realistisk muligt at stoppe epidemien.
  Problemet er det enorme mørketal, der er rigtig, rigtig mange der bliver smittet men slet ikke eller næsten ikke bliver syge.
  Derfor er vi nødt til at finde en måde at forholde os på, så vi kan være der for hinanden.

  Jeg synes i øvrigt regeringens initiativ med at lukke delvist ned for nattelivet er helt fint.
  Større forsamlinger i små rum og i løftet stemning er nok den farligste situation i forhold til smittespredning.
  Samtidig skal vi på sigt finde et niveau så de unge (og andre) har lidt frirum til at more sig, men så smitten ikke rammer de ældre på plejehjemmene.
  Og det er en kæmpe udfordring.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.