Coronavirus · COVID-19 · Restriktioner · Supersprederbegivenhed · Vaccine

Hvis vi alle ville følge reglerne og anbefalingerne for at bekæmpe COVID-19, ville restriktioner være unødvendige

Så fik vi flere restriktioner, og vi er nu alle uanset hvor i landet vi bor underlagt de samme begrænsninger. Nattelivet skal lukke klokken 22.00. Og vi må højst være 50 personer forsamlet. Det er ærgerligt for dem, der har planlagt store fester i den kommende tid. Men helt ærligt – det er fandeme lidt af et luksusproblem. Så i stedet for at græde snot over, at der er nogle gæster, der må fravælges til barnedåben eller brylluppet eller den runde fødselsdag, så tag og vis ansvar og aflys festen (og hæng på regningen) eller skær i antallet af gæster. Enhver, der følger med i antallet af smittede og indlagte, må kunne se, at fester med mange gæster bare ikke er en mulighed foreløbig. Og det kan man lige så godt indrette sig efter.

Indtil videre gælder restriktionerne til og med den 18. oktober 2020. Men jeg tror, at det bliver forlænget til udgangen af oktober. Og ser smittetallene og antallet af indlagte ikke ud til at falde i løbet af midt oktober, så må vi nok forberede os på, at restriktionerne kommer til at vare resten af året. Jeg tror faktisk godt, at vi kan forberede os på, at forsamlingsforbuddet kan ryge ned under de 50. Men det har vi så kun os selv og hinanden at takke for.

Der er en mening med restriktionerne. Vi skal have stoppet supersprederbegivenhederne. Og fester og (store) sociale arrangementer er en typisk supersprederbegivenhed.

For det ser ikke ud til, at coronavirus vil slippe sit tag foreløbig i hverken danskerne eller nogen som helst andre ude i den store verden. Det går desværre kun en vej. Og det er ned af bakke. Smittetallene fortsætter med at stige. Det samme gør antallet af indlagte. Alle ved vi, at det, der holder COVID-19 væk, er afstand. Alligevel er det det mange har sværest ved at overholde.

Og så længe vi ikke lærer, at det er vores trang til at feste og være sammen med andre og give fanden i afstand og hygiejne, fordi vi bliver fulde og skruer op for musikken, så vi må råbe tæt på hinandens ansigter for at blive hørt (og sprede virus!), der er årsagen til det stigende smittetal og indlagte; så får vi ikke vores hverdag tilbage.

Jeg tror, at den kedelige sandhed er, at vi kommer til at leve med restriktioner i lang tid. Jeg gætter på, at vi skal frem til 2022, før vi kommer til at opleve noget, der minder om tiden før corona ramte verden. Men det forudsætter en effektiv vaccine, der ikke giver (for) mange bivirkninger, og at flest muligt får den. For der er jo en del vaccineskeptikere, der ikke vil vaccineres. Og hvad stiller vi op med dem? Skal vi indrette vores samfund efter, at der er nogle, der ikke vil vaccineres, og hvad vi gør vi så, hvis de bliver smittede og får behov for behandling? Ingen vaccination = ingen behandling? Det er måske ikke noget vi behøver at tage stilling til nu. Men skal en vaccinefornægter have mulighed for at blive behandlet for COVID-19, når vedkommende har nægtet at lade sig vaccinere? Jeg håber da, at udbydere af sundhedsforsikringer vil overveje at forhøje deres policer for personer, der ikke er blevet vaccineret. Men hvis man er vaccinefornægter, tror man vel heller ikke på sundhedsforsikringer?

Jeg forbløffes, når jeg ser, at der arrangeres demonstrationer mod de tiltag og restriktioner, som vores myndigheder udsteder for at få styr på coronavirus. Jeg forstår ikke, at der er nogen, der kan mene, at restriktionerne er unødvendige. Jeg forstår, at vores alle sammens frihed er under pres, men det skyldes dem, der lader hånt om regler og anbefalinger. Hvis alle ville følge reglerne og anbefalingerne, ville restriktioner være unødvendige. Det er de få, der er ligeglade med regler og anbefalinger, der ødelægger det for de mange, der gerne vil bidrage til at holde vores samfund mest muligt åbent ved at følge regler og anbefalinger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.