#metoo

Er der nogen, der IKKE er blevet krænket?

Det lader til, at der finder en større udrensning sted over alt i vores samfund for tiden. Alle, der har krænket nogen, står for skud, og de kan ikke vide sig sikre på, hvor længe de får lov til at gå fri. Før eller siden vil fortiden indhente dem, og de vil blive udstillet og udskammet og miste både status og karriere.

Der er ingen, der skal finde sig i at blive krænket. Og har man krænket et andet menneske, må man påtage sig ansvaret og undskylde og evt. tage sin straf.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om den store politiske udrensning, der finder sted i disse dage. Først var det Morten Østergaard, og nu Frank Jensen, der har måttet sige farvel til politik på grund af fortidens krænkelser og magtmisbrug.

Jeg har godt nok længe undret mig over, at det tog så lang tid, før Frank Jensen blev fældet. For det er en del år siden, at de første anklager kom om, at han havde optrådt grænseoverskridende ved en julefrokost på rådhuset. Men udover nogle overskrifter, så døde sagen hurtigt hen. Og Frank, stakkels mand, må vel have troet, at hans krænkelser ville forblive en offentlig hemmelighed og gå i glemmebogen. 

Der skulle en Sofie Linde til at starte en bølge af anklager om magtmisbrug og krænkende adfærd indenfor både medieverdenen og den politiske verden. Da jeg så klippet med Sofie Linde, der hiver op i sin kjole og viser sin gravide mave, følte jeg mig en anelse krænket. Hvorfor skulle jeg se den tykke mave? Hvad fanden havde hendes graviditet med showet at gøre? Hvorfor er det lige, at gravide tror, at alle vil se deres store mave? Men der var mere i vente. Vi skulle også lige høre om den slemme chef, der havde krænket Sofie, da hun som purung lige var startet på DR. Fy. Og vi skulle også lige vide, at Sofie vidste, at den daværende chef sad og så med derhjemme. Det gjorde hans familie måske også? Der var noget barnligt og noget jeg-ved-hvor-du-bor over det og det var faktisk ikke underholdende. Det var decideret pinligt. Men okay – det, der fulgte, har slået alle rekorder, og den ene mægtige mand efter den anden vælter nu af taburetten, og ingen mand kan vide sig sikker nu hvor hævntogtet kører med ekspresfart.

Uanset hvad der var foregået dengang Sofie Linde og chefen talte sammen til en julefrokost, så er det ikke noget, der skal underholdes med på direkte tv. Det var ærlig talt lidt smagsløst. Og krænkende. Hvis krænkelsen af Sofie Linde fandt sted, og her må vi tro på, at det gjorde den; så er den ikke noget, der skal udbasuneres i den bedste sendetid i et program, der ikke handler om sexchikane og magtmisbrug.

Men jeg ved godt, at jeg er i mindretal her. De fleste vil nok mene, at det fandeme var godt, at Sofie Linde gav ham chefen tørt på, og at han sikkert måtte sidde med røde ører derhjemme, mens familien stillede ham spørgsmålet: “Var du ikke engang chef for hende Sofie?”

Der er ingen, der skal finde sig i at blive udsat for uønskede seksuelle tilnærmelser eller berøringer. Ingen. Men vi må også gerne lige tage os et øjeblik og overveje om der er forskel på blive raget på låret eller få et klask i måsen og så på at blive voldtaget? At blive raget på låret eller få et klask i måsen, når man ikke ønsker det – ja, det er en krænkelse, som man ikke skal finde sig i. Men hvad skal straffen være? Det lader til, at den eneste straf, der duer, er en fratagelse af ens karriere og så i øvrig en grim plet på CV´et. Havde der været tale om voldtægt, så havde det ført til en politianmeldelse og et retsligt efterspil herunder en dom.

Skal vi bare acceptere, at der er mænd, der krænker bare fordi de i kraft af deres embede, kan gøre som det passer dem uden at det får konsekvenser? Nej, gu skal vi da ej acceptere det. Men vi skal måske lige træde et skridt tilbage og se det lidt i et helikopterperspektiv, inden vi fratager en mand hans karriere på grund af en uønsket berøring eller en uønsket bemærkning.

Jeg vil ikke forsvare mennesker, der krænker andre mennesker. Ingen bør krænke et andet menneske. Ingen skal acceptere at blive krænket. Alligvel sker det hele tiden. Hvornår vil vi indse, at der er mange andre krænkelser, der finder sted dagligt, som fx når chefen overfuser en ansat eller når kolleger mobber en anden kollega. Det er også krænkelser. Det medfører dog sjældent, at krænkeren mister sit arbejde. Jeg tror, at vi alle har oplevet at blive krænket af en overordnet, der har misbrugt sin magt til at kue en ansat enten verbalt eller fysisk. Det er ikke noget vi optræder med på landsdækkende tv. Der er andre kanaler man kan benytte sig af, når man oplever den slags på sit arbejde eller studie. Man behøver ikke at udbasunere det på landsdækkende tv. 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.